5 Πρακτικές χρήσεις των Docker Containers
14-11-22

5 Πρακτικές χρήσεις των Docker Containers

To Docker είναι μια πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα που υλοποιεί Εικονικοποίηση (Virtualization) σε επίπεδο Λειτουργικού Συστήματος. Ουσιαστικά το Docker προσφέρει αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την ανάπτυξη εφαρμογών σε απομονωμένες Περιοχές Χρήστη (User Spaces) που ονομάζονται Software Containers. Το λογισμικό χρησιμοποιεί τεχνολογιές του πυρήνα του Linux όπως τα cgroups και οι χώροι ονομάτων πυρήνα (kernel namespaces), για να επιτρέπει σε ανεξάρτητα software containers να εκτελούνται στο ίδιο λειτουργικό σύστημα. Έτσι αποφεύγεται η χρήση επιπλέον υπολογιστικών πόρων που θα απαιτούσε μια εικονική μηχανή (virtual machine).

 Στον πυρήνα των περισσότερων κοντέινερ Docker βρίσκεται ένας ελαφρύς διακομιστής Linux που λειτουργεί σε εικονικό περιβάλλον.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Docker;

Το Docker είναι μια ισχυρή τεχνολογία που έχει μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία DevOps και την πληροφορική γενικότερα. Είναι εύκολο στη ρύθμιση, είναι ασφαλές και στιβαρό. Επιπλέον, οι εικόνες Docker είναι αυτόνομες και δεν επηρεάζουν το λειτουργικό σύστημα του κεντρικού υπολογιστή.

το DevOps πρεσβεύει τη στενή συνεργασία μεταξύ των τμημάτων που αναπτύσσουν εφαρμογές (development) με τα τμήματα που είναι επιφορτισμένα με τη λειτουργία υποδομών και εφαρμογών (operations). Στόχος του είναι να ενισχύσει την ευέλικτη ανάπτυξη της Πληροφορικής.

Σε αντίθεση με τις εικονικές μηχανές, το Docker είναι σχετικά ελαφρύ και περιέχει μόνο τις βασικές απαιτήσεις ενός λειτουργικού συστήματος για να ξεκινήσετε.

 Ας δούμε μερικές πρακτικές περιπτώσεις χρήσης για το Docker.

1. Ανάπτυξη λογισμικού
Το πλεονέκτημα της ανάπτυξης εφαρμογών σε κοντέινερ Docker είναι ότι όλες οι διαμορφώσεις και οι εξαρτήσεις συσκευάζονται μέσα στο κοντέινερ. Αυτό καθιστά εύκολη την ανάπτυξη και τη μεταφορά εφαρμογών χωρίς την ανάγκη διαμόρφωσης του κεντρικού υπολογιστή ή του διακομιστή. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο διακομιστής ή ο υπολογιστής να έχει εγκατεστημένο το Docker.

Μπορείτε να αναπτύξετε πιο σύνθετες εφαρμογές χρησιμοποιώντας Kubernetes (K8s) ή Docker Swarm για καλύτερη ανθεκτικότητα και ικανότητες κλιμάκωσης.

Το Docker Hub περιέχει έναν τόνο δημόσιων εικόνων για τις περισσότερες κύριες εφαρμογές όπως ο διακομιστής Apache ή το Nginx που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

2. Εκτέλεση Lightweight Linux Distros
εικόνες docker linux στο docker hub
Όπως τονίστηκε προηγουμένως, τα κοντέινερ Docker είναι παρόμοια με τις εικονικές μηχανές, αλλά πολύ πιο ελαφριά. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε εικόνες Linux Docker αντί για πλήρεις εικονικές μηχανές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το Docker Hub περιέχει πολλές εικόνες Docker για τις περισσότερες από τις κύριες διανομές Linux. Οι εικόνες Linux Docker συνοδεύονται μόνο από τις βασικές απαιτήσεις ενός λειτουργικού συστήματος. Η εικόνα του Alpine Linux , για παράδειγμα, έχει μέγεθος μόνο περίπου 3MB.


Μπορείτε να εγκαταστήσετε λογισμικό και να κάνετε τις δικές σας προσαρμογές σε κοντέινερ Docker όπως θα κάνατε σε οποιονδήποτε διακομιστή Linux. Αυτό παρέχει μια καλή πλατφόρμα εκμάθησης για το πώς λειτουργεί το Linux κάτω από την κουκούλα.

Το Docker είναι ένα ιδανικό περιβάλλον δοκιμών επειδή τα κοντέινερ είναι εύκολο να ρυθμιστούν, και οτιδήποτε συμβεί στο κοντέινερ δεν θα επηρεάσει το λειτουργικό σύστημα του κεντρικού υπολογιστή σας.

3. Φιλοξενία Διακομιστών

Καθώς το Docker είναι πολύ ελαφριά, είναι αρκετά στιβαρό ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία βοηθητικών προγραμμάτων διακομιστή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κοντέινερ Docker ως διακομιστές ιστού ή ως διακομιστές αρχείων. Τα κοντέινερ Nginx Docker χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως για τη δημιουργία αντίστροφων διακομιστών μεσολάβησης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοντέινερ Docker για να φιλοξενήσετε και να δημιουργήσετε το δικό σας Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) . Ένα VPN ουσιαστικά σας επιτρέπει να έχετε ασφαλή πρόσβαση στις συσκευές σας από οπουδήποτε μέσω ενός τούνελ.

4. Δημιουργία προσαρμοσμένων εικόνων Linux
Οι εικόνες Docker αποτελούνται από επίπεδα εφαρμογών ή υπηρεσιών. Οι δημόσιες εικόνες που είναι διαθέσιμες στο Docker Hub παρέχουν μια καλή βάση από την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε.

Πάρτε, για παράδειγμα, την Εικόνα του Ubuntu. Μπορείτε να εγκαταστήσετε κάθε είδους βοηθητικά προγράμματα ασφάλειας δικτύου και εργαλεία διείσδυσης και να δημιουργήσετε τη δική σας εικόνα δοκιμής ασφαλείας. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε την εικόνα σας δημόσια ή να την κρατήσετε ιδιωτική.

Οι εικόνες Docker είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστούν, να διανεμηθούν και να μοιραστούν. Μπορείτε να φιλοξενήσετε τις εικόνες σας στο Docker Hub ή να χρησιμοποιήσετε ιδιωτικά αποθετήρια στις Υπηρεσίες Ιστού του Amazon (AWS) ή στο Azure. Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές εικόνες για να λύσετε τα προβλήματά σας.

5. Δημιουργία Αναπτυξιακών Περιβαλλόντων
Ένα από τα πιο απαιτητικά πράγματα στην ανάπτυξη λογισμικού, ειδικά για πολύπλοκα έργα, είναι η δημιουργία ή η δημιουργία περιβαλλόντων ανάπτυξης.

Ορισμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης είναι τόσο περίπλοκα και απαιτούν πολλές εξαρτήσεις και ρυθμίσεις παραμέτρων. Με το Docker, μπορείτε να συσκευάσετε όλα αυτά σε μια ενιαία εικόνα και να τα μοιραστείτε εύκολα με την ομάδα ανάπτυξης.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Docker για να προσομοιώσετε ή να εκτελέσετε άλλα περιβάλλοντα λογισμικού. Αυτό σας εξοικονομεί χρόνο, μειώνοντας τους προγραμματιστές στην ανάγκη εγκατάστασης λογισμικού και άλλων διαμορφώσεων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να εκτελέσουν μια προρυθμισμένη εικόνα Docker.

Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε Docker Linux Containers
Το Docker είναι μια ισχυρή τεχνολογία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Είναι στιβαρό, ασφαλές, ελαφρύ και το καλύτερο από όλα είναι εύκολο στη ρύθμιση.

Πηγή: www.makeuseof.com

Tags Linux Open source Web Design

Εγκατάσταση Arch Linux Xfce 2024

Βήμα προς βήμα, οδηγίες πως να εγκαταστήσουμε το Arch Linux (Έκδοση: 2024) με επιφάνεια εργασίας xfce4

archlinux2024
Arch Linux

Arch Linux keep it simple

Ελαφριά, λιτή και ευέλικτη διανομή χωρίς άσκοπες προσθήκες τροποποιήσεις έτσι ώστε να επιτρέπουν στον χρήστη να διαμορφώσει το σύστημα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, σχεδόν από το μηδέν.

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.