6 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι λατρεύουν το Arch Linux
15-07-22

6 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι λατρεύουν το Arch Linux

6 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι λατρεύουν το Arch Linux

Ας δούμε γιατί το Arch Linux είναι τόσο δημοφιλές.


1. Η προσέγγιση DIY σάς δίνει τον έλεγχο σε κάθε πτυχή του λειτουργικού σας συστήματος

Από την εγκατάσταση έως τη διαχείριση, το Arch Linux σάς επιτρέπει να χειρίζεστε τα πάντα.

Εσείς αποφασίζετε ποιο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας θα χρησιμοποιήσετε, ποια στοιχεία και υπηρεσίες θα εγκαταστήσετε. Αυτό το λεπτομερές στοιχείο ελέγχου σάς προσφέρει ένα ελάχιστο λειτουργικό σύστημα για να αξιοποιήσετε τα στοιχεία της επιλογής σας.

Αν είστε λάτρης των DIY, θα λατρέψετε το Arch Linux.


2. Με το Arch Linux, κατανοείτε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του Linux

Εγκατάσταση του Arch Linux δημιουργώντας διαμέρισμα και δημιουργώντας σύστημα αρχείων μέσω γραμμής εντολών

Αν προσπαθήσατε ποτέ να εγκαταστήσετε το Arch Linux, γνωρίζετε την πολυπλοκότητα που συνοδεύει.

Αλλά αυτή η πολυπλοκότητα σημαίνει επίσης ότι θα αναγκαστείτε να μάθετε πράγματα που πιθανότατα δεν ενοχλείτε ποτέ σε άλλες διανομές.

Για παράδειγμα, η διαμόρφωση του ίδιου του δικτύου κατά την εγκατάσταση του Arch Linux είναι ένα καλό μάθημα.

Εάν αρχίσετε να κατακλύζεστε, το Arch Wiki είναι εκεί για εσάς. Είναι η πιο εκτεταμένη και φοβερή τεκμηρίωση που διαχειρίζεται η κοινότητα στο διαδίκτυο. Η απλή περιήγηση στο Arch Wiki θα σας διδάξει πολλά πράγματα.


3. Τελευταίος πυρήνας και λογισμικό με μοντέλο κυλιόμενης απελευθέρωσης

Ενημέρωση συστήματος στο Arch Linux

Το Arch Linux είναι μια κυλιόμενη διανομή κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες εκδόσεις πυρήνα και εφαρμογών διατίθενται σε εσάς αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν.

Ενώ οι περισσότερες άλλες διανομές Linux σάς εξυπηρετούν παλιές εκδόσεις πυρήνα Linux , το Arch είναι γρήγορο να σας παρέχει τον πιο πρόσφατο πυρήνα.

Το ίδιο ισχύει και για το λογισμικό. Εάν κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση λογισμικού στα αποθετήρια Arch, οι χρήστες του Arch λαμβάνουν τις νέες εκδόσεις πριν από άλλους χρήστες τις περισσότερες φορές.

Όλα είναι φρέσκα και αιχμής στο μοντέλο απελευθέρωσης κύλισης. Δεν χρειάζεται να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σύστημα από τη μία έκδοση στην άλλη. Απλώς χρησιμοποιήστε την εντολή pacman και έχετε πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση.


4. Arch User Repository γνωστό και ως AUR

Το Arch Linux έχει άφθονο λογισμικό στο αποθετήριο του. Το AUR επεκτείνει την προσφορά λογισμικού του Arch Linux. Παίρνετε έναν τεράστιο αριθμό λογισμικού με το AUR στο Arch Linux .

Το AUR είναι η προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα για την παροχή νεότερων εφαρμογών. Μπορείτε να αναζητήσετε και να εγκαταστήσετε εφαρμογές με τη βοήθεια ενός βοηθητικού εργαλείου AUR .


5. Αίσθηση ολοκλήρωσης

Όπως αναφέρει ο James Clear στο βιβλίο του Atomic Habits, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπά μια πρόκληση, αλλά μόνο εάν βρίσκεται σε μια βέλτιστη ζώνη δυσκολίας .

Θυμάστε την αίσθηση όταν εγκαταστήσατε για πρώτη φορά οποιαδήποτε διανομή Linux ακόμα κι αν εγκαθιστούσε το Linux Mint; Αυτό σου έδωσε μια αίσθηση επιτυχίας. Εγκαταστήσατε με επιτυχία το Linux!

Εάν χρησιμοποιείτε Ubuntu ή Fedora ή άλλη διανομή για κάποιο χρονικό διάστημα και αρχίζετε να νιώθετε άνετα (ή βαριέστε), δοκιμάστε να εγκαταστήσετε το Arch Linux.

Για έναν μέτρια έμπειρο χρήστη Linux, η επιτυχής εγκατάσταση του ίδιου του Arch Linux δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

Είναι μια πρόκληση αλλά εφικτή. Εάν προτείνετε σε έναν νέο χρήστη Linux να δοκιμάσει το Arch Linux ή ακόμα πιο περίπλοκο, όπως το Linux From Scratch , η πρόκληση θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Αυτή η αίσθηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας πρόκλησης είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Arch Linux.



6. Καμία εταιρική ανάμειξη! Το Arch δημιουργείται, υποστηρίζεται και ανήκει στην κοινότητα

Το Ubuntu υποστηρίζεται από την Canonical, το Fedora είναι από τη Red Hat (μέρος της IBM τώρα) και το openSUSE είναι από το SUSE. Όλες αυτές οι μεγάλες διανομές υποστηρίζονται από εταιρείες.

Αυτό δεν είναι κακό ή έγκλημα από μόνο του. Αλλά σε λίγους ανθρώπους δεν αρέσει η εταιρική συμμετοχή σε έργα ανοιχτού κώδικα.

Όπως το Debian, το Arch Linux είναι ένα από τα σπάνια έργα διανομής Linux μόνο για κοινότητα.

Μπορείτε να επισημάνετε ότι πολλές άλλες διανομές όπως το Linux Mint κ.λπ. επίσης δεν χρηματοδοτούνται από εταιρείες. Λοιπόν, αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά το ίδιο το Linux Mint βασίζεται στο Ubuntu και χρησιμοποιεί τα αποθετήρια του Ubuntu. Το Arch Linux δεν είναι παράγωγο άλλης διανομής.

Υπό αυτή την έννοια, το Debian και το Arch Linux είναι πιο καθαρά έργα που βασίζονται στην κοινότητα. Μπορεί να μην έχει σημασία για πολλούς ανθρώπους, αλλά λίγοι νοιάζονται για τέτοια πράγματα.


Πηγή: https://laptrinhx.com/

Tags Linux Open source

Εγκατάσταση Arch Linux Xfce 2024

Βήμα προς βήμα, οδηγίες πως να εγκαταστήσουμε το Arch Linux (Έκδοση: 2024) με επιφάνεια εργασίας xfce4

archlinux2024
Arch Linux

Arch Linux keep it simple

Ελαφριά, λιτή και ευέλικτη διανομή χωρίς άσκοπες προσθήκες τροποποιήσεις έτσι ώστε να επιτρέπουν στον χρήστη να διαμορφώσει το σύστημα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, σχεδόν από το μηδέν.

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.