Tech & Web

Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το δορυφορικό Internet Starlink

25-07-22

Οτιδήποτε με το οποίο ασχολείται ο Ίλον Μασκ προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδίως όταν κάποια από τις νέες υπηρεσίες που λανσάρουν οι εταιρείες του είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Starlink.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Starlink, πρόκειται για την υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου που έχει αναπτύξει και προσφέρει η SpaceX, ένα από τα πιο γνωστά εγχειρήματα του κ. Musk.

Η SpaceX υλοποιεί ένα δίκτυο δορυφόρων μέσω των οποίων ένας χρήστης έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τον σχετικό εξοπλισμό της Starlink. Καθώς το δίκτυο των δορυφόρων επεκτείνεται, αντίστοιχα διευρύνεται και η κάλυψη των περιοχών που είναι εμπορικά διαθέσιμη η υπηρεσία. Με την Ελλάδα να είναι μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες.


Σε σχέση με άλλες υπηρεσίες δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η SpaceX υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί καλύτερο εξοπλισμό, η εγκατάσταση του οποίου γίνεται αρκετά εύκολα και γρήγορα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ο χρήστης εξειδικευμένες γνώσεις για να τον εγκαταστήσει.


Επίσης, προσφέρει αρκετά καλές ταχύτητες λήψης δεδομένων που μπορούν να κυμανθούν -σύμφωνα με την SpaceX- μεταξύ 50 και 250 Mbps.

Η Ελλάδα είναι και μία από τις χώρες όπου έχει γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση για τη Starlink. Σε σημείο που να έχουν εκφραστεί και απόψεις ότι η Starlink είναι η απάντηση σε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά και υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που πρέπει να υπολογίσει όποιος/α θέλει να γίνει συνδρομητής της υπηρεσίας. Για τη Starlink πάντως ο βασικός στόχος είναι να προσελκύσει πελάτες από περιοχές που δεν υπάρχει καν ευρυζωνική σύνδεση ή σημεία που η κάλυψη με επίγεια δίκτυα (είτε ενσύρματα είτε ασύρματα) είναι ιδιαίτερα κακή.

Κόστος και ταχύτητες

Μία βασική παράμετρος είναι το κόστος. Η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 99 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ ακριβότερη σε σχέση με το κόστος ανά μήνα που υπάρχει για μία σταθερή ευρυζωνική σύνδεση που προσφέρει ταχύτητες 200 Mbps για τη λήψη δεδομένων και 20 Mbps για την αποστολή δεδομένων.

Επιπλέον, υπάρχει ένα αρχικό κόστος προμήθειας του εξοπλισμού που φθάνει στα 654 ευρώ συν τα μεταφορικά, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχονται σε 85 ευρώ. Είναι προφανές ότι το αρχικό κόστος είναι αρκετά υψηλό για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.


Όσον αφορά στις ταχύτητες σύνδεσης που προσφέρει, η SpaceX δηλώνει αυτή τη στιγμή ότι αναμένει η υπηρεσία να κινείται μεταξύ 50 και 250 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει από ανεξάρτητους φορείς, οι ταχύτητες λήψης δεδομένων σε διεθνές επίπεδο κυμαίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ 100 και 120 Mbps κατά μέσο όρο με την ταχύτητα αποστολής να είναι μεταξύ 12 και 15 Mbps.

Στην Ελλάδα πάντως εμφανίστηκαν αναφορές σε εξειδικευμένα fora που έκαναν λόγο για 400 Mbps τις πρώτες μέρες της εμπορικής διάθεσης. Όμως, όπως αναφέρεται στο site της Starlink, είναι πολύ πιθανό οι ταχύτητες σύνδεσης να είναι αρκετά χαμηλότερες τις ώρες αιχμής ήτοι μεταξύ 5 μ.μ. και 10 μ.μ.

Ποιοι το χρειάζονται
Με δεδομένο και το υψηλό κόστος αλλά και ότι οι ταχύτητες σύνδεσης δεν είναι καλύτερες από εκείνες που μπορεί να βρει κάποιος χρήστης στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, είναι προφανές ότι η Starlink δεν απευθύνεται σε όλους. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη από όλους τους μεγάλους παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind) προγράμματα αναβάθμισης των υφιστάμενων δικτύων από χαλκό σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το κτίριο που θα προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps.

Συν τα δίκτυα οπτικών ινών που αναπτύσσουν μικρότεροι «παίκτες» όπως η Inalan, οι οποίοι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές σε αστικά κέντρα.

Κάτι που σημαίνει ότι τη Starlink χρειάζονται καταναλωτές ή επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ μεγάλα προβλήματα όσον αφορά στην ευρυζωνική κάλυψη τους. Σημεία που βρίσκονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τέτοιου είδους σημεία ακόμη και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Όμως, το κόστος είναι τέτοιο που χρειάζεται αρκετή σκέψη πριν κάποιος/α προχωρήσει στην απόφαση να επιλέξει τη Starlink για να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση τους, ίσως θα πρέπει να ελέγξουν αν μπορούν να την υποκαταστήσουν με μία κινητή σύνδεση.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προσφορές όπου μπορεί ένας χρήστης να αποκτήσει ένα mobile WiFi router με κόστος που κινείται μεταξύ 40 και 150 ευρώ (σ.σ. για σύνδεση σε 4G δίκτυα) με την τιμή να εξαρτάται από το είδος της συσκευής.

Από εκεί και πέρα, οι πάροχοι προσφέρουν πακέτα όπου το κόστος είναι της τάξεως των 25 ευρώ για 200 GB το μήνα, το οποίο είναι αρκετά προσιτό και καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις τις ανάγκες των χρηστών.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κάλυψη με τουλάχιστον 4G δίκτυο, το οποίο προσφέρει πραγματικές ταχύτητες της τάξεως των 50-90 Mbps στις περισσότερες περιπτώσεις. Για να δοκιμάσετε τις ταχύτητες που προσφέρουν τα δίκτυα κινητής στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε τη σχετική μέτρηση χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή όπως είναι το Speedtest της Ookla.

ΠηγήCNN Greece

Tags News Internet

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.