Πέντε διανομές Linux για παλιούς υπολογιστές
15-07-22

Πέντε διανομές Linux για παλιούς υπολογιστές

Εχετε τον παλιό σας υπολογιστή παραιτημένο κάπου σε κάποιο πατάρι; Ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε την λίστα των πέντε Light διανομών Linux που μπορείτε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε σε παλιούς υπολογιστές . Αυτή η λίστα δεν προορίζεται μόνο για παλιούς υπολογιστές, αλλά και σε νεότερους . τώρα γιατί θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε Light διανομές Linux σε νεότερο υλικό; μπορεί να μην θέλετε τόνους πακέτων ή εφαρμογών.

Σε άλλες σημαντικές διανομές Linux, όπως το Ubuntu ή το Fedora, υπάρχει μεγάλος αριθμός ήδη εγκατεστημένων πακέτων, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ικανοποιήσετε τις εξαρτήσεις άλλων εφαρμογών.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τον αριθμό 5 στη λίστα μας

5. Linux Lite

Το Linux Lite Βασίζεται στο Ubuntu LTS, είναι ελαφρύ και εύκολο στη χρήση. Αν είστε νέοι στο Linux και θέλετε να εγκαταστήσετε το Linux στο παλαιότερο PC σας η το Laptop σας τότε το Linux Lite είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Το Linux Lite χρησιμοποιεί περιβάλλον εργασίας XFCE που είναι ελαφρύ και εύκολο στη χρήση.

Ελάχιστες ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ:

CPU: 700MHz επεξεργαστής RAM: 512MB RAM VGA ανάλυση 1024×768 οθόνης

Το Linux Lite βρίσκεται στο # 5 της λίστας αυτής, επειδή ταξινομώ αυτόν τον κατάλογο σε περισσότερο ή λιγότερο ελαφριά σειρά. Το Linux Lite έρχεται ήδη με τόσα εγκατεστημένα πακέτα, ώστε να είναι το λιγότερο ελαφρύ σε αυτήν τη λίστα, αλλά είναι ελαφρύ εάν συγκρίνετε με Ubuntu ή Fedora ή άλλες μεγάλες διανομές Linux.

ΛΉΨΗ ΤΟΥ LINUX LITE


4. Lubuntu

Ίσως θα έχετε ακούσει για αυτή τη διανομή Linux βασισμένη στο Ubuntu, Lubuntu. Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν το Lubuntu μικρό, ταχύτερο και σταθερό. Το πρώτο είναι το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που έρχεται το Lubuntu με το LXDE . Το LXDE είναι ειδικά σχεδιασμένο για χαμηλές προδιαγραφές υλικού / και είναι γνωστό για την εξαιρετικά γρήγορη απόδοση του.

Το Lubuntu έχει επίσης εγκατεστημένα λιγότερα πακέτα που το καθιστά ελαφρύτερο και γρηγορότερο από οποιαδήποτε άλλη διανομή Linux βασισμένη στο Ubuntu. Αλλά το Lubuntu δεν πρόκειται απλώς να το χρησιμοποιήσει σε παλαιότερο ή χαμηλής τεχνολογίας υλικό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σύγχρονους υπολογιστές.

Η τελευταία έκδοση του Lubuntu είναι το Lubuntu 15.10 που βασίζεται στο Ubuntu 15.10 ‘Wily Werewolf’.

ΛΉΨΗ LUBUNTU


3. Bodhi Linux

Το Bodhi Linux είναι μια άλλη ελαφριά διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu. Το Bodhi έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ταχύτερη υπολογιστική εμπειρία χωρίς να το φορτώνει με τόνους εφαρμογών. Έρχεται μόνο με τις εφαρμογές που είναι απαραίτητες σχεδόν για όλους, όπως διαχειριστής αρχείων, πρόγραμμα περιήγησης στο Internet, πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και τερματικό κλπ. Οποιαδήποτε απαιτούμενη εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί εν κινήσει χρησιμοποιώντας AppCenter ή Apt διαχειριστή πακέτων.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ:

Επεξεργαστή 500mhz 128MB μνήμης RAM 4GB χώρου στο δίσκο

ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΤΟ BODHI LINUX


2. PUPPY LINUX

Μια από τις πιο απλές διανομές του Linux είναι το Puppy Linux. Είναι μικρό αλλά ισχυρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε νέους υπολογιστές. Puppy Linux τελευταία ISOs μέγεθος μεταξύ 200 έως 300 MB. Έρχεται με τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος και με κάποιες απαραίτητες εφαρμογές, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Internet Firefox, το Inkscape, το VLC media player κ.λπ.

Το καλύτερο μέρος του Puppy Linux είναι ότι φορτώνει στη μνήμη RAM έτσι οι εφαρμογές ξεκινούν πολύ γρήγορα από τη μνήμη RAM. Καθώς παρέχετε πληροφορίες για τις εφαρμογές, οι εφαρμογές ανταποκρίνονται στις εισόδους σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα Flash για εκκίνηση σε Live session και όλες οι εφαρμογές θα φορτωθούν στη μνήμη RAM. Έτσι, ακόμα και αν βγάλετε το USB, το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί καλά.

Το Puppy Linux χρησιμοποιεί JWM ή Openbox ως επιφάνεια εργασίας. Είναι το φωτιστικό γρήγορο περιβάλλον και μπορείτε ακόμα να το προσαρμόσετε για να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

500MHZ επεξεργαστή 128MB RAM 512MB ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο για να δημιουργήσετε ένα προαιρετικό αρχείο αποθήκευσης Δεν απαιτείται σκληρός δίσκος για την εκκίνηση ενός Live Disc . CD-ROM οποιαδήποτε ταχύτητα

ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ PUPPY LINUX


1. TINY CORE

Είναι τοσο εξαιρετικά ελαφρύ που μπορείτε να το εγκαταστήσετε ακομα και σε ένα αρχαίο μηχάνημα.). Έρχεται με πολύ λίγα πακέτα και έτσι απαιτεί λιγότερους πόρους για να τρέξει.

Αλλά με λίγες εφαρμογές δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε άλλες εφαρμογές. Μπορείτε, φυσικά, να εγκαταστήσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές, αν θέλετε. Η τελευταία έκδοση του Tiny Core είναι το Tiny Core 7.0 που μεταφέρεται με Kernel 4.2.9 και Xorg-7.7 και alsa έχουν αναπροσαρμοστεί / ενημερωθεί. Το TinyCore είναι το Core + Xvesa.tcz + Xprogs.tcz + aterm.tcz + fltk-1.3.tcz + flwm.tcz + wbar.tcz.

Το Tiny Core διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, Core, TinyCore και CorePlus. Ο πυρήνας είναι μόνο μεγέθους 11 MB και έχει μόνο CLI (Interface Line Command). Συνιστάται σε έμπειρους χρήστες που γνωρίζουν ότι χειρίζονται το CLI.

Το δεύτερο είναι το Core που είναι το μέγεθος των 16 MB και έχει επεκτάσεις πυρήνα συν X / GUI για ένα δυναμικό γραφικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας FLTK / FLWM.

Τέλος, το τρίτο είναι το CorePlus μεγέθους 116 MB. Συνιστάται για νέους χρήστες.

Χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον εργασίας FLTK (Fast, Light Toolkit) και παρέχει μια απλή αλλά ευέλικτη εμπειρία.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελαφρότητα του Tiny Core Linux μπορεί να το καθιστά κατάλληλο μόνο για προχωρημένους χρήστες που είναι άνετοι με την παραμετροποίηση και τη διαχείριση του συστήματος μέσω της γραμμής εντολών. Αν αναζητάτε μια πιο απλή και φιλική προς τον χρήστη εμπειρία, οι άλλες επιλογές που αναφέρθηκαν προηγουμένως μπορεί να είναι πιο κατάλληλες.

ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΤΟ TINY CORE


Tags Linux Open source

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.