GIMP πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων ανοιχτού κώδικα
15-07-22

GIMP πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων ανοιχτού κώδικα

Το όνομα GIMP αρχικά σήμαινε General Image Manipulation Program.Οι δημιουργοί του ήταν ο Spencer Kimball και ο Peter Mattis, οι οποίοι άρχισαν να το αναπτύσσουν το 1995 ως ένα εξαμηνιαίο project στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ. Η πρώτη δημόσια έκδοση του GIMP (0.54) έγινε τον Ιανουάριο του 1996.

Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών ανοιχτού κώδικα διαθέσιμο για GNU/Linux, macOS, Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα  είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων – σας παρέχει τις περισσότερες από τις δυνατότητες του Adobe Photoshop, εντελώς δωρεάν.
Διαθέτει εντυπωσιακές δυνατότητες επιλογής και μοντάζ, εργαλεία περικοπής, μείωσης θορύβου και ρύθμισης χρώματος, προσαρμόσιμα πινέλα, ντεγκραντέ και πολλά άλλα. Υπάρχουν επίσης πολλά για τους πιο προχωρημένους χρήστες, όπως μάσκες επιπέδων, καμπύλες bezier, φίλτρα και ακόμη και ένα πακέτο κινούμενω Η ενεργή κοινότητα των συντελεστών του σημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και τυχόν σφάλματα σβήνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πραγματικά αξιόλογο δωρεάν πρόγραμμα

 


Το GIMP έχει μια τεράστια ποικιλία από εργαλεία τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη να εκτελέσει μια μεγάλη ποικιλία από εργασίες. Τα εργαλεία μπορούν να θεωρηθούν ότι χωρίζονται σε 5 κατηγορίες:
• Εργαλεία επιλογής, με τα οποία καθορίζεις ή τροποποιείς το τμήμα μιας εικόνας, η οποία θα επηρεαστεί από μεταγενέστερες ενέργειες.
• Εργαλεία ζωγραφικής που αλλάζουν τα χρώματα σε κάποιο μέρος της εικόνας.
• Εργαλεία μεταμόρφωσης, τα οποία αλλάζουν την γεωμετρία της εικόνας.
• Εργαλεία χρώματος, τα οποία μεταβάλουν την κατανομή των χρωμάτων σε όλη την εικόνα.
• Άλλα εργαλεία τα οποία δεν εμπίπτουν στις τέσσερις προηγούμενες κατηγορίες.

Tags Multimedia Open source

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.